24 July 2012

Jenis-Jenis Pembaziran Bulan Ramadhan

jangan membazir di bulan puasaRamadhan ialah bulan yang mulia, Allah melarang umat Islam membazir , bukan sahaja di bulan Ramadhan tetapi juga di bulan-bulan yang lain. Tetapi disebabkan godaan nafsu yang kuat bulan puasa ini, dikatakan bulan yang mencabar terhadap konsep puasa itu sendiri. Ramai antara kita tidak dapat membezakan antara keperluan dan kehendak. Manakala nafsu manusia memain peranan merangsang keinginan dalam belanja seharian terutama bulan puasa. Membazir ialah amalan syaitan.
Larangan mengenai pembaziran telah dijelaskan oleh Allah SWT di dalam surah al-Isra’ ayat 26 dan 27:
“Dan berikanlah kepada kerabatmu dan orang miskin serta orang musafir haknya masing-masing dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhan-Nya”.
Jenis pembaziran yang menjadi amalan umat Islam ialah:
  1. MAKANAN BERBUKA. Penyediaan juadah berbuka atau pembelian juadah yang melampau dan melebihi keperluan sesaorang ialah jenis pembaziran ketara dalam masyarakat kita. Mereka membeli dan belanja ikut nafsu, bila lebih makanan itu akan di buang.
  2. MAKANAN BERLEBIHAN SEMASA BERSEDEKAH ATAU KENDURI DI MASJID : Niat buat kenduri atau sedekah itu amat baik, tetapi apabila makanan yang di sedekah itu terlalu banyak, maka jemaah yang datang tak mampu makan, malah setengah makanan itu terbuang dan ia amat membazir. Perkara yang sedih ialah pembaziran dilakukan di rumah Allah. Setengah makanan itu rosak dan basi. Ini juga mendukacita dan tidak tercapat matlamat puasa dan sedekah di bulan Ramadhan ini.
  3. MEMBAZIR MEMBELI PERSIAPAN RAYA: Ramai yang menukar peralatan rumah, pakaian, perabot dan sebagainya kerana alasan kita nak raya. Tapi ramai yang tak sedar setengahnya boleh menjurus kepada pembaziran, jika kita belanja mengikut nafsu dan berlebihan. Setengah dari kita ada perasaan menunjuk-nunjuk dengan jiran, ini yang parah.
  4. MEMBAZIR BELANJA MEMBELI MERCUN DAN BUNGA API : Ini adalah amalan yang perlu di elakkan. Latih anak kita supaya jauh dari permainan ini, kerana ia membazir wang, membahaya dan salah di sisi undang-undang
  5. MEMBAZIR MASA : Membazir masa yang tak sedar. Tetapi ramai yang buang masa dengan borak kosong, lepak dan buat aktiviti tak faedah. Ini bulan yang perlu diisi dengan amalan baik, kebajikan dan ibadat.
  6. BUKA DI TEMPAT MEWAH ? : Adakah ini keperluan atau kehendak, saya tak mahu ulas, nanti orang kaya marah, tapi kita boleh fikir sendiri, kadang makanan di hotel sama dengan di pasar ramadhan, cuma di hotel lebih selesa, itulah bezanya!. Namun harga di hotel kadang 10x ganda? membazir atau tidak.
Seseorang itu perlu untuk berbelanja sekadar diukur dengan kemampuan sebenar sahaja walaupun kemampuannya untuk berbelanja melebihi keperluan sebenar. Sebaik-baiknya ialah berbelanja secara sederhana sebagaimana firman Allah SWT di dalam surah al-Furqan ayat 67 yang bermaksud: “Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan (sebaliknya)  Perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil ) itu”.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...