20 July 2011

Siapa Nak Bayar Hutang???

Kenapa Insurans Nyawa Penting???


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua..
Secara amnya , ramai orang masih belum sedari kepentingan insurance bagi menjamin masa depan yang lebih gemilang.
Mereka sering berkata “Apa penting nye insurance ni? Ahhhh semua insurance ni penipu..Bila time nak masuk, ramailah agent-agent yang bermulut manis, bile time nak claim semua lari.”
Dan paling menyedihkan lagi sampai ada yang mengatakan ..”Ah insurance ni..bukannya boleh bawak mati..kalau dapat pampasan pun bukannya aku yang terima..taknak lah aku!”
Dan ada juga yang berkata ” Ah..taknak lah aku masuk, insurance ni semua penipu, haram lak tu..bayar dah lah mahal tiap-tiap bulan tapi by the end of the day tak dapat apa-apa pun!”
Sekiranya anda faham dan maksud sebenar objektif insurance ini , anda tidak mudah untuk melemparkan tuduhan-tuduhan palsu sebegitu.
Bagi menjawab tuduhan yang pertama, sebenarnya insurance tidak menipu, sebagai orang yang berfikiran matang anda perlu mengetahui secara jelas mengenai semua terma dan syarat-syarat yang tercatat di dalam polisi anda. Sepatutnya, sebelum anda menandatangani borang permohonan polisi tersebut, anda perlu bertanya kepada agent anda mengenai polisi yang bakal anda ambil bagi mengelakkan salah faham kelak. Soalan yang boleh anda tanyakan kepada agent anda ialah ” Apakah yang di lindungi dalam polisi ini?” dan “Apakah pula yang tidak dilindungi di dalam polisi ini?” “Berapakah bayaran bulanan polisi ini?” “Adakah cas-cas yang tersembunyi sekiranya saya membayar polisi ini?” ‘Situasi apakah yang mungkin mendatangkan masalah sekiranya saya ingin membuat tuntutan kelak?” Inilah antara soalan-soalan penting yang perlu ditanya kepada agent anda agar tidak berlaku keraguan di masa depan. Kita sebagai orang yang berilmu perlu memikirkan semua jenis kebarangkalian yang bakal terjadi.
Menjawab tuduhan yang kedua pula, salah satu dari objektif insurance ini adalah menjamin masa depan waris-waris yang ditinggalkan dari bebanan hutang ataupun masalah kewangan.
Memang betul, pembeli polisi tidak akan dapat apa-apa setelah berlakunya kematian pada dirinya. Tapi cuba anda fikirkan? bagaimana pula dengan orang yang kita tinggalkan? Lebih menyedihkan lagi bagaimana pula nasib orang yang kita tinggalkan sekiranya kita mempunyai hutang-piutang yang agak banyak??Bagaimana nasib isteri dan anak2 kita untuk menyambung kehidupan mereka? Cuba sematkan kembali persoalan-persoalan ini pada diri anda. Cuba anda fikir-fikirkan?Sekiranya anda mempunyai polisi hayat, sekurang-kurangnya pampasan yang bakal diterime oleh waris-waris anda akan meringankan lagi bebanan mereka? Sekurang-kurangnya dengan wang pampasan yang di bayar oleh pihak insurance kepada waris anda, dapat membantu diri mereka meneruskan hidup sementara waktu? Fikir-fikirkan lah..

Bagi menjawab tuduhan yang terakhir, Insurance dalam Islam adalah dibolehkan..dimana negara kita Malaysia telah menubuhkan beberapa jenis insurance berteraskan Islam dimana terhindar dari konsep riba dan syubhah. Sebagai contoh Prudential BSN Takaful merupakan salah satu daripada beberapa syarikat insurance islam yang beroperasi di Malaysia. Antara pelan-pelan yang ditawarkan di dalam ialah berkonsepkan simpanan atau pelaburan. Berbeza dengan syarikat insurance yang lain dimana dengan membuat polisi insurance berasaskan simpanan, wang yang anda bayar tidak disia-siakan…
Malahan anda akan mendapat manfaat dari simpanan anda tersebut beserta dengan keuntungan syarikat apabila sijil polisi anda tamat tempoh..Ia diibaratkan sambil menyelam minum air..Sambil anda menyimpan, sambil anda mendapat perlindungan…Nak tahu apa manfaat tu? Hubungi saya di talian 012-3491560 (Muhammad Irfan) atau email ke muhammadirfan@prupartner.com.my

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...